Trwa moda na zielone szejki. I mam nadzieję, że szybko się nie skończy. To na prawdę niezły sposób dla dorosłych, ale przede wszystkim dla dzieci, aby zjadać większą ilość warzyw i owoców. Zrobienie szejka nie jest trudne, ale czasami jest kłopot, aby się w ogóle do tego zabrać. Ale jeśli przygotujesz składniki wcześniej – uwierz, nie będzie problemu. Wypróbuj ten przepis na zielony szejk.
Zapraszam do wypróbowania tego zielonego koktajlu. Połączenie awokado, jarmużu i imbiru gwarantuje doskonałą energię i wiele korzyści dla zdrowia i urody.
SKŁADNIKI:
- 150 g jarmużu
- 1 szklanka wody
- 1/4 jabłka
- 1 małe lub 1/2 dużego awokado
- 1 łyżka płatków owsianych lub jaglanych
- 1/4 cytryny (bez skórki)
- 1 cm korzenia imbiru (bez skórki)
PRZYGOTOWANIE:
Zmiksuj. Wlej do szklanki. Wypij
Taki koktail możesz pić 2-3 razy w tygodniu. Jest bogaty w antyoksydanty, błonnik i dobre tłuszcze. A poza tym jest po prostu pyszny!
4 odpowiedzi
zrobiłam sobie taki szejk, bo za oknem -7 stopni C, smakuje super, polecam, bo to jak nadejście wiosny!
Cieszę się Aniu:) Jeśli sprawdził się przy -7, to jak dobrze będzie smakował i działał kiedy będzie już cieplej! Też czekam na wiosnę:)
Z jarmużem jest tak – jest albo go nie ma. Czy szpinak może go zastąpić?
Oczywiście. Poza żelazem, jest też źródłem wapnia – budulca kości. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K i niektóre z grupy B.