Do napisania tego artykułu skłoniły mnie informacje, że jak co roku, o tej porze, coraz więcej osób skarży się na różne przeziębienia. Na przełomie zimy i wiosny odczuwamy spadek formy, spowodowany przesileniem wiosennym. Warto więc wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji. Jest wiele naturalnych sposobów i produktów, które mogą pomóc.
Ja chciałabym Wam przypomnieć o super właściwościach leczniczych żurawiny i namówić do wypróbowania przepisu, który sprawdza się u nas wyśmienicie nie tylko do leczenia infekcji układu moczowego, ale też wzmacnia całościowo organizm.
Sezon na świeżą żurawinę oczywiście jest już za nami. Na szczęście można w sklepach kupić mrożoną, która, jeśli chodzi o wartości odżywcze, tylko trochę ustępuje tej świeżej.
Przepis na żurawinę z miodem
Tylko dwa składniki
- żurawina (świeża lub mrożona)
- miód
Przygotowanie
- Świeżą żurawinę lub rozmrożoną blenduję na miazgę i dodaję miód. Nie podam proporcji, bo każdy musi sam dosmaczać „pod siebie”. Smak zależy od rodzaju żurawiny i miodu.
- Mieszam z miodem blenderem lub łyżką (zależy od konsystencji miodu).
- Wkładam do małych słoiczków, zamykam i wkładam do lodówki. Spokojnie może postać 7-10 dni.
Dawkowanie
- Profilaktycznie dla dorosłych można przyjmować raz dziennie jedną dużą łyżkę.
- Starsze dzieci – jedną małą łyżeczkę.
- Można dodawać do owsianki, kaszy, jogurtu naturalnego. Można nim też polać naleśniki czy inne placuszki.
Podawanie żurawiny niemowlętom oraz małym dzieciom wymaga kontroli ze względu na możliwość wystąpienie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Uwaga: ze względu na zawartość miodu, mus nie jest wskazany dla osób mających kłopot z przerostem grzyba candida albicans.
Właściwości lecznicze żurawiny
W żurawinie znajduje się dużo błonnika; witaminy C, E, karoten, B1, B2, B6; minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, jod.
Sok z żurawiny jest kwaśny, jego pH wynosi ok. 4,5.
Owoce żurawiny wykazują wiele właściwości leczniczych. Udowodniony jest w licznych badaniach wpływ na układ moczowy – pomagają zwalczać infekcje dróg moczowych czy zapalenie pęcherza. Mają właściwości bakteriobójcze (hamują rozwój bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych) oraz przeciwgrzybicze. Wspomagają leczenie błony śluzowej żołądka, infekcji jamy ustnej oraz zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. Badania w tym kierunku dopiero się rozpoczęły, ale wyniki są obiecujące.
Wśród owoców żurawina charakteryzuje się największą całkowitą zawartością związków fenolowych (substancje przeciwutleniające, które się skutecznie rozprawiają z wolnymi rodnikami) i wyprzedza w tym takie owoce jak: jabłka, czerwone winogrona, truskawki, ananasy, banany, brzoskwinie, pomarańcze, gruszki, grejpfruty.
Medycyna ludowa podaje więcej właściwości leczniczych dla żurawiny: przeciwgorączkowe, chłodzące, przeczyszczające, zmniejszające wydzielanie żółci, konserwujące i lekko ściągające.
Przeciwwskazania
Żurawiny powinny unikać osoby, które posiadają protezę zastawki dwudzielnej, przyjmujący lek o działaniu przeciwzakrzepowym warfarynę oraz osoby ze stwierdzoną kamicą nerkową.
Zależy mi na Twojej opinii. Pod każdym artykułem jest miejsce na Twoje pytania i komentarze. Napisz jakie są Twoje doświadczenia, czego chciałbyś się dowiedzieć, a postaram się odpowiedzieć najlepiej jak potrafię.
Źródło: Baranowska, M. ,Bartoszek, A.(2016). Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości bioaktywnych fitozwiązków żurawiny. Postępy Hig Med Dosw (online).(70), s. 1460-1468. www.phmd.pl/api/files/view/117088.pdf
Gryszczyńska, A.(2010). Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon) – lek na problemy urologiczne. Przegląd Urologiczny.2010/5 (63). www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2043
5 odpowiedzi
czy prawdą jest, że żucie suszonej żurawiny może poprawić koloryt naszego uzębienia?
Pierwsze słyszę, ma Pan/Pani takie doświadczenie?
Żurawina to duża zawartość witaminy C.
Gdzie witamina C tam rozjaśnienie i wybielenie.
Skąd tak krótki termin trwałości tej żurawiny z miodem – TYLKO 7-10 dni???…
Żurawina zawiera dużo wit.C (naturalny konserwant) i PRAWDZIWY miód też może długo stać, więc skąd te 7-10 dni?
Koleżanka robi taki „mus” od dawna, od razu w większej ilości, rozkłada w mniejsze słoiki i ma na kilka miesięcy. Nie robi co chwilę małej porcji. I robi to z żurawiny LEŚNEJ (mówi, że to bardzo istotne) – czy faktycznie ma to znaczenie/
U mnie tak to działa, robię porcjami i szybko znika:) Kupuję żurawinę w jej sezonie na targu – jesienią, resztę mrożę i z takiej potem robię mus. Dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam:)